NEA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το HELP DESK του Δήμου Τανάγρας εργαλείο κοινωνικού διαλόγου για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων
/ / /

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το HELP DESK του Δήμου Τανάγρας εργαλείο κοινωνικού διαλόγου για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων

Τανάγρα, 14/12/2021 – Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ. ο Δήμος Τανάγρας με θέμα, «Ο Δήμος συνομιλεί με τους πολίτες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων», στο πλαίσιο της εξαγγελίας έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας HELP DESK, η οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην οργάνωση μιας άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, για το σπουδαίο έργο της εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, το οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να οργανωθεί πολεοδομικά και να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά η βιομηχανική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες τόσο τις δικές του όσο και του Δήμου που έχουν πραγματοποιηθεί  «για την περιβαλλοντική εξυγίανση και την πολεοδομική οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής». Συνεχίζοντας, τόνισε με νόημα «δεν διστάζουμε να διατυπώσουμε επιφυλάξεις, όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο, με γνώμονα πρωτίστως την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πολύ νωπή η έντονη διαφωνία μας που διατυπώσαμε στη Βουλή, κατά την πρόσφατη ψήφιση νόμου, ο οποίος καταργούσε τη συναίνεση των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων που κατέχουν το 55% της έκτασης της περιοχής εξυγίανσης. Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε να γίνονται συνεχείς μεταβολές του νομοθετικού πλαισίου, να χορηγούνται κίνητρα και παρατάσεις στην ΕΑΝΕΠ, τον Φορέα Υλοποίησης του Πάρκου, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται πρόοδος στο ίδιο το έργο της εξυγίανσης. Όμως τα λόγια και οι δημόσιες ανακοινώσεις πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Είναι επιτέλους η ώρα των έργων. Η εξυγίανση της περιοχής επιβάλλεται να προχωρήσει».

Ο κος Δήμαρχος, ερμηνεύοντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε σαφές ότι ο Δήμος  συνεχίζει δυναμικά τις προσπάθειες του, σημειώνοντας με νόημα «Ως Δημοτική Αρχή, ως άνθρωποι που γεννηθήκαμε εδώ, ζούμε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, θέλουμε μια περιοχή χωροταξικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά βιώσιμη, μια περιοχή με πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στραμμένοι πάντα προς την υλοποίηση του έργου με σωστό,  απολύτως διαφανή τρόπο και υπογραμμίζω την τελευταία παρατήρηση, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες:

  1. Δημιουργήσαμε στον Δήμο μας την κατάλληλη τεχνική δομή υποστήριξης και προετοιμάζουμε τα βήματά μας , για να διαμορφώσουμε τον πυρήνα των θέσεών μας αλλά και των απαιτήσεών μας , στην πορεία υλοποίησης του έργου
  2. Έχουμε απευθυνθεί τόσο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος όσο και στην ΕΑΝΕΠ, τονίζοντας την ανάγκη για μια οργανωμένη , δομημένη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
  3. Έχουμε επισημάνει και επιμένουμε /προς όλες τις πλευρές /να τηρηθούν στην πράξη τα συμφωνημένα που υπογράψαμε/ στο πλαίσιο της από 24/4/2017 τετραμερούς συμφωνίας Προθέσεων
  4. Επιμένουμε να συσταθούν και να λειτουργήσουν άμεσα:
  • Η Μόνιμη Επιτροπή Διαβούλευσης , υπό την εποπτεία της Περιφέρειας
  • Η γνωμοδοτική επιτροπή παρακολούθησης και συμμόρφωσης του έργου»

Αναφερόμενος στην εφαρμογή Help Desk, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, τόνισε την αξία της πρωτοβουλίας του Δήμου, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτή (η πρωτοβουλία) «στοχεύει στην διαμόρφωση ενός διαδραστικού πλαισίου επικοινωνίας με την κοινωνία, ενός πλαισίου συγκεκριμένου, τεχνολογικά άρτιου,  ανοικτού, δημοκρατικού, το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για την κοινή πορεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών, στο καθοριστικής σημασίας έργο της «εξυγίανσης της  βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου».

Τέλος, ο Δήμαρχος Τανάγρας αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνέντευξης, διατύπωσε ρητά και κατηγορηματικά την άρνηση του, τη δική του και του Δημοτικού Συμβουλίου στην αδειοδότηση και εγκατάσταση ενός χώρου υποδοχής επικινδύνων αποβλήτων, εκτός της βιομηχανικής περιοχής που έχει οριστεί για την εξυγίανση, η οποία βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αξιολόγησης και επιφυλάχθηκε για την οριστική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, έπειτα από την εξέταση των τεχνικών και νομικών πτυχών του εγχειρήματος.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Τανάγρας και Πρόεδρος της RE.DE-PLAN ΑΕ CONSULTANTS, κ. Μανώλης Μπαλτάς, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα HELP DESK, κατ’ αρχάς υπενθύμισε το σημαντικό έργο συμβολής της εταιρίας στην ωρίμανση του σχεδίου εξυγίανσης τονίζοντας «Για 3 ολόκληρα χρόνια, για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εργαστήκαμε φέροντας σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία, ένα έργο ατελές και βαλτωμένο επί δεκαετίες, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, όπως μέχρι τότε είχε αποδειχθεί.  Αυτή η προσπάθεια για τους ίδιους σκοπούς συνεχίζεται από τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Τανάγρας».

Ερμηνεύοντας τις κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής, ο κος Μπαλτάς εξήγησε ότι το HELP DESK είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή – πλατφόρμα, η οποία θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Τανάγρας για να αποτελέσει το διαρκές μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου ο Δήμος:

  • Να συμβάλει στο έργο της εξυγίανσης με συμμετοχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες όλων των πολιτών και όλων των ενδιαφερομένων.
  • Να σεβαστεί και να εξυπηρετήσει τις αρχές που δεσμεύτηκε, με την υποστήριξη ενημερωμένων πολιτών, ιδιοκτητών γης και εγκατεστημένων επιχειρήσεων, για την κοινωνική διάσταση του εγχειρήματος, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Ακολούθησε DEMO παρουσίασης του HELP DESK από την κα Σοφία Πετούση Πολιτικό Μηχανικό, στέλεχος του Τεχνικού Συμβούλου απ’ όπου ανεδείχθη ότι η εφαρμογή:

  1. Διατυπώνει δημόσια το μήνυμα κατεύθυνσης και συμβολισμού του Δημάρχου Β. Περγάλια
  2. Γνωστοποιεί, ανακεφαλαιωτικά, όλες τις βασικές αποφάσεις του Δήμου που καθόρισαν το ιστορικό των προσπαθειών του, από ετών και ως πρόσφατα.
  3. Δίνει στη δημοσιότητα, προς αξιολόγηση και κανόνα πλοήγησης, όλες τις βασικές συμφωνίες όλων των εμπλεκομένων μερών για το ΕΠΕ Οινοφύτων κατά τη φάση της ωρίμανσης του έργου
  4. Παραθέτει όλη τη σχετική ειδική νομοθεσία που αφορά στην ανάπτυξη του ΕΠΕ Οινοφύτων
  5. Αποτελεί μέσο, τακτικής και άμεσης, ενημέρωσης για όλες τις παραμέτρους του έργου
  6. Είναι το εργαλείο άμεσης επικοινωνίας με κάθε ενδιαφερόμενο.

Σκοπός και στόχος είναι η συμβολή του Δήμου να καθίσταται διαρκώς χρήσιμη και αποτελεσματική, όπως εκάστοτε θα διαμορφώνεται από την κοινωνική συμμετοχή και διαβούλευση, ενώ η εφαρμογή θα τελεί υπό διαρκή αξιολόγηση, επανεξέταση, και αναδιάρθρωση, για να είναι συνεχώς χρήσιμη και αποτελεσματική, για το σκοπό που δημιουργήθηκε.

Συν/να: 1) Ομιλία Δημάρχου για Help Desk

2) Δήλωση Δημάρχου για τον ΧΥΤΕΑ Τανάγρας

2021_12_14 ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΓΙΑ ΧΥΤΕΑ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ «HELP DESK»

ομιλία ΕΠ Οινοφύτων

Πρόσκληση 20ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου
Ανακοίνωση με θέμα: Πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής ΤΕΒΑ/FEAD- Διανομή Δεκεμβρίου 2021
Array
(
    [0] => Array
        (
            [corresponding_to_page] => 15071
            [comments] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [comment_date] => 01/05/2025
                            [full_name] => ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
                            [capacity] => ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
                            [comment] => 

1. ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ (Ι) ΚΑΙ ( ΙΙ ).
2. ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ (Π.Χ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ) ΣΕ ΓΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.
3. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ (Π.Χ.ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ) , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ , ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ (ΣΤΕΦΑΝΗ) ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ.

) [1] => Array ( [comment_date] => 26/04/2025 [full_name] => Μπέλση Σωτηρία [capacity] => Πολίτης [comment] =>

1) Σχέδιο πόλεως να πραγματοποιηθει επιτέλους
2) Πλάνο για τα ογκώδη σκουπίδια
3) καινούργιους κάδους σκουπιδιών – προμήθεια
4} τοποθέτηση περισσότερων κάδων σκουπιδιών σε επιτελικά σημεία
5) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ η ανακύκλωση σε όλη την ενότητα. Τώρα υπάρχει στο 5%
6) Να επισκευασετε την ρημαδοπαραλία.
7) Ασφαλτόστρωση των οδικών αξόνων μεγάλης κυκλοφορίας.

) [2] => Array ( [comment_date] => 26/04/2025 [full_name] => ΜΙΧΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ [capacity] => ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ [comment] =>

Πρόταση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις Χωρικές Κατευθύνσεις – Δερβενοχώρια, Δήμος Τανάγρας

Περιοχή παρέμβασης: Δερβενοχώρια (Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνη,…..)

Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και ορεινών όγκων:

Τα Δερβενοχώρια αποτελούν έναν μοναδικό φυσικό πνεύμονα, με δάση, πηγές και μεγάλη βιοποικιλότητα.

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός οφείλει να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος από τυχόν αυθαίρετες ή μη βιώσιμες παρεμβάσεις.
Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ζωνών αυστηρής προστασίας γύρω από τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και δασικές εκτάσεις.

Ήπια τουριστική ανάπτυξη & αγροτουρισμός:

Να προβλεφθούν χωροταξικά κίνητρα για την ανάπτυξη μικρών οικογενειακών καταλυμάτων, αγροτουριστικών μονάδων και χώρων εστίασης που προβάλλουν την τοπική παράδοση, το φυσικό περιβάλλον και τα τοπικά προϊόντα.

Να ενισχυθεί η σύνδεση με το ευρύτερο τουριστικό ρεύμα της Αττικής, π.χ. μέσω πεζοπορικών διαδρομών, ποδηλατικών διαδρομών , ορεινων φιαδρομων και πολιτιστικών διαδρομών.

Υποδομές και προσβασιμότητα:

Η οδική πρόσβαση από και προς τα Δερβενοχώρια παραμένει ελλιπής, ειδικά σε σχέση με την οδική ασφάλεια και τον φωτισμό.
Ζητάμε τη χωροθέτηση και ιεράρχηση έργων βελτίωσης των βασικών αξόνων.
Να προβλεφθεί ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου δεν υπάρχουν, καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών.

Ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς:

Οι οικισμοί των Δερβενοχωρίων έχουν ιστορικό βάθος και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που χρήζουν ανάδειξης. Να υπάρξουν ζώνες πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πρόβλεψη για αποκατάσταση – ανάδειξη παλιών κτισμάτων ή μνημείων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη τοπικής παραγωγής:

Η παραδοσιακή κτηνοτροφία και γεωργία πρέπει να υποστηριχθούν μέσα από χωροταξικά κίνητρα, όπως πρόβλεψη για εγκαταστάσεις μεταποίησης και αγροδιατροφικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Συμπερασματικά: Τα Δερβενοχώρια έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν πρότυπο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, αρκεί ο χωροταξικός σχεδιασμός να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες και τα δυνατά τους σημεία: το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τον τοπικό χαρακτήρα.
Ζητάμε έναν σχεδιασμό με σεβασμό και όραμα.

Εειδικότερα

1. Οικιστική Ανάπτυξη

• Προσδιορισμός ορίων οικισμών και ζωνών επέκτασης.

• Καθορισμός περιοχών αμιγούς κατοικίας, μικτής χρήσης και παραθεριστικής κατοικίας

• Ρύθμιση συντελεστών δόμησης και όρων δόμησης.

2. Χρήσεις Γης

• Ζώνες κατοικίας, εμπορίου, βιοτεχνίας/βιομηχανίας. με μεσαία η χαμηλη οχληση στη φουσκενα Πυλης

• Περιοχές πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι.

• Προστασία αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

αξιοποίηση ως χωρο βιοποικιλοτητας τησ λιμνοδεξαμενης εκτασησ 300 στρεμματων με ζωνη προστασίας του πρώην λατομείου ΤΙΤΑΝ στα Σκουρτα

Ανάπλαση του χωρου παλια αλωνια εκτασησ 55 στρεμματων στα Σκουρτα με κατάλληλα έργα

θεματικό πάρκο στην Πυλη Δερρβενοχωριων Γεφυρα του Γκελη , Νερομυλους Ασωπου , Γεφυρα Μητροπολιτη , αλωνια Δαφνης

Οδική προσβαση σε ολους τους χαρακτηρισμενουσ αρχαιολογικούς χωρουσ και στα χριστιανικα μνημεία της περιοχής μας

3. Μεταφορές & Κυκλοφορία

• Ανάπτυξη οδικού δικτύου και πεζοδρόμων σε ολους τους οικισμούς .

• Δίκτυο ποδηλατοδρόμων και δημιουργια καταλληλων υποδομων αλλων αθλητικών δραστηριοτήτων .

• Προτάσεις για χώρους στάθμευσης και δημόσια συγκοινωνία.

4. Περιβαλλοντική Προστασία

• Καθορισμός περιοχών προστασίας (ρέματα, δάση, υγρότοποι).

• Μέτρα για τη διαχείριση αποβλήτων, νερού και ενέργειας.

• Προώθηση της πράσινης δόμησης.

5. Κοινωνικές Υποδομές

• Χώροι για νέες σχολικές μονάδες , κέντρα υγείας, πολιτιστικά κέντρα.

• Αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι συνάθροισης κοινού.

6. Οικονομική Ανάπτυξη

• Περιοχές ανάπτυξης τουρισμού ή αγροτουρισμού.

• Ζώνες επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

• Υποδομές στήριξης τοπικής παραγωγής.

7. Πολιτιστική Κληρονομιά

• Καταγραφή και προστασία μνημείων, ιστορικών διαδρομών και παραδοσιακών οικισμών.

• Ενσωμάτωση της πολιτιστικής ταυτότητας στον σχεδιασμό.

8. Αντισεισμική και Κλιματική Προστασία

• Πολιτικές για θωράκιση από φυσικές καταστροφές.

• Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (

ειδικότερα για έναν ημιορεινό οικισμόόπωσ τα Δερβενοχώρια , το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ,μέσα από από στοχευμένες προτάσεις και παρεμβασεις :

1. Οικιστική Ανάπτυξη

• Περιορισμένη και ελεγχόμενη επέκταση λόγω της μορφολογίας (προστασία εδαφών με μεγάλες κλίσεις).

• Διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική (χρήση τοπικών υλικών, κεραμοσκεπές).

• Ενίσχυση υφιστάμενων οικισμών .

2. Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος

• Προστασία δασικών εκτάσεων και φυσικών οικοτόπων.

• Ανάδειξη ρεμάτων, πηγών και μονοπατιών ως στοιχείων οικοτουρισμού.

• Ζώνες απαγόρευσης δόμησης σε περιοχές με κατολισθητικά φαινόμενα ή υψηλή περιβαλλοντική αξία.

3. Υποδομές και Πρόσβαση

• Βελτίωση του οδικού δικτύου με σεβασμό στο ανάγλυφο (ήπιες παρεμβάσεις).

• Δημιουργία μικρών κόμβων στάθμευσης στην είσοδο του οικισμού για περιορισμό της κίνησης στο κέντρο.

• Πρόβλεψη υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιών ακόμα και σε δύσβατα σημεία.

4. Ενίσχυση Τοπικής Οικονομίας

• Προώθηση αγροτουρισμού και οικοτουρισμού (ξενώνες, διαδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις).

• Υποστήριξη τοπικών προϊόντων (με πρόβλεψη για αγορές παραγωγών ή μικρές μεταποιητικές μονάδες).

• Ζώνες ήπιας επιχειρηματικής δραστηριότητας για τοπικά εργαστήρια ή συνεταιρισμούς.

5. Κοινωνικές Υποδομές

• Επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων δημοσίων κτιρίων (π.χ. σχολεία) για πολλαπλές χρήσεις.

• Δημιουργία μικρών κέντρων υγείας/κοινωνικής μέριμνας και πολιτιστικών σημείων αναφοράς.

• Σημεία συνάντησης/ψυχαγωγίας νέων και ηλικιωμένων με θέα ή επαφή με τη φύση.

6. Πολιτιστική Ταυτότητα

• Καταγραφή παραδοσιακών μονοπατιών, γεφυριών, παλιών ξωκλησιών και κτισμάτων.

• Δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από παραδοσιακά στοιχεία.

• Ανάδειξη εορτών/εθίμων μέσα από πολιτιστικές διαδρομές και αφηγήσεις

) [3] => Array ( [comment_date] => 25/04/2025 [full_name] => Επαμεινώνδας Θεοδωρου [capacity] => Ιδιωτης [comment] =>

Μια πολύ μικρή και στενή ζωνη βορείως των Οινοφύτων που παρεμβαλεται μεταξύ του πάρκου εξυγίανσης και του δάσους και προτείνεται για αγροτικη χρήση , προτεινω να ενταχθει στο παρκο εξυγιανσης επειδη α.ηδη υπάρχει εργοστάσιο β.ειναι πολύ μικρής έκτασης για να αποτελέσει χώρο διαφορετικής χρήσης και γ.αποτελει ενιαιο χωροταξικά χώρο με το πάρκο εξυγίανσης.ευχαριστω

Η μικρή έκταση Δ,ΒΔ των Οινοφύτων που παρεμβάλλεται μεταξύ σιδηροδρομικής γραμμής και Ε.Ο.και προτεινεται για αγροτικη χρήση να προταθεί για πολεοδομική χρήση καθόσον είναι η μοναδική έκταση που μπορούν τα Οινόφυτα να επεκταθούν σαν οικισμος

) [4] => Array ( [comment_date] => 24/04/2025 [full_name] => ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ [capacity] => ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ -ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ [comment] =>

Ως κάτοικός των Οινοφύτων και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας
Καταθέτω τις προτάσεις μου για το οικισμό Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας βασισμένη στο ΠΔ59/2018 και στα επιμέρους αρθρα .

• Δημιουργία εισόδων αυτοκίνητων στο οικισμό
(σημεία εισόδων με κόμβο , με σηματοδότηση και ΑΣΦΑΛΕΙΣ για όλους )
• επέκταση της ήδη υπάρχουσας πλατείας ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ με άνοιγμα της επι της οδού Κ. Ιωάννη Λιάπη μέχρι τη πλατεία
• δημιουργία υπογείου παρκινγκ κατω από τη «νέα πλατεία» να εξυπηρετεί τους επισκέπτες
• εκ νέου συγκοινωνιακή μελέτη σε όλο το οικισμό για τη ομαλή και ασφαλή κίνηση αυτοκίνητων και πεζών
• δημιουργία πάρκου πρασίνου απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις
ως χώρος αναψυχής
• δημιουργία πάρκου αναψυχής (μικρή πλατεία) απέναντι από τη παιδική χαρά ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ (οδός Κύπρου ) με όργανα άθλησης Ενηλίκων και παγκάκια
• δημιουργία νέα μεγάλης παιδικής χαράς για όλες τις κατηγορίες παιδιών και ΑΜΕΑ στο χωρο απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις
• δημιουργία μικρών πάρκων πρασίνου μέσα στο οικισμό ως ευταξία και διαμόρφωση του οικισμού αλλά και ως πηγή οξυγόνου που έχει ανάγκη η περιοχή
• Αναβάθμιση των ανοιχτών γηπέδων (μπάσκετ- βόλεϊ -σκειτ) ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις χρήσης τους
• δημιουργία σημείων ανακύκλωσης μέσα στο οικισμό με ειδική διαχείριση ανταποδοτικής και οργανωμένης ανακύκλωσης όλων των ειδών
• Άμεση επέκταση νεκροταφείου
• Αναβάθμιση υπόγειας διάβασης πεζών (κατω από εθνική οδό)
• δημιουργία& αναβάθμιση στάσεων λεωφορείων
• δημιουργία σταθμών παρκινγκ περιμετρικά του κέντρου των ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
• αναβάθμιση του περιφερειακού δρόμου των Οινοφύτων (προς αγιο Θωμά ) με πεζοδρομία και ασφαλή διάβαση πεζών (διαγραμμίσεις & φωτισμό )
• συντήρηση του ήδη υπάρχων αλλά και επέκταση της βιοκλιματικής διαμόρφωσης των δρόμων & πεζοδρομίων στο οικισμό
• αλλαγές σε κοινόχρηστα φωτιστικά όλου του δήμου και σε εγκατάσταση νέων φωτώ βολταϊκών
• δημιουργία δρόμων -μονοπατιών πεζοπορίας από τον οικισμό και μέχρι τον Ασωπό και το ιστορικό πολυβολείο με σκοπό τη ανάδειξη της ιστορίας του τόπου
• αναβάθμιση και συντήρηση του ιστορικών μνημείων των Οινοφύτων
(Πύργος εκλης. Αγ. Ανάργυρων- πολυβολείο )

) [5] => Array ( [comment_date] => 10/04/2025 [full_name] => ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΣΗΣ [capacity] => ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ [comment] =>

Έπειτα από μελέτη του υποβαλλόμενου σχεδίου Π.1γ της Χωρικής Οργάνωσης της ΔΕ Οινοφύτων και ιδιαίτερα της περιοχής του οικισμού Αγίου Θωμά, υποβάλλω την εξής πρόταση με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

1. Ανάπτυξη Βιοτεχνιών Μικρής Όχλησης Φιλικών προς το Περιβάλλον
α. Εντός ή πλησίον του οικισμού Αγίου Θωμά (εντός των κόκκινων ορίων ΟΙΚ), να προβλεφθεί ειδική ζώνη για βιοτεχνικές δραστηριότητες μικρής όχλησης, οι οποίες είναι:
(1)Συμβατές με τον αγροτικό και φυσικό χαρακτήρα της περιοχής.
(2)Κατάλληλες για αγροδιατροφικές μονάδες, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, μικρές μονάδες παραγωγής (π.χ. ξυλοτεχνία, αγγειοπλαστική, φυσικά καλλυντικά).
(3)Υπό την προϋπόθεση της τήρησης φιλικών προς το περιβάλλον προδιαγραφών (π.χ. πρότυπα ΕΜAS ή ISO 14001).

2. Ανάπτυξη ζώνης Αγροτουρισμού – Τοπικής Επιχειρηματικότητας
α. Περιμετρικά του οικισμού (σε περιοχές Α΄ ή Β΄ βαθμού αγροτικής χρήσης – κίτρινη απόχρωση), να επιτραπεί:
(1)Η ανάπτυξη αγροτουριστικών καταλυμάτων.
(2)Η δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής με τοπικά προϊόντα.
(3)Κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης (π.χ. για την τοπική βιοποικιλότητα).

3. Υποδομές ήπιας κυκλοφορίας – Σύνδεση με τοπικό δίκτυο
α. Πρόβλεψη για σύνδεση του οικισμού Αγ. Θωμά με γειτονικούς οικισμούς και παραγωγικές περιοχές μέσω ήπιων δικτύων (ποδηλατόδρομοι – αγροτικοί δρόμοι – διαδρομές περιπάτου).
β. Ανάδειξη των αρχαιολογικών ζωνών Α, Β με ήπια μονοπάτια (όπως φαίνονται στο χάρτη με το πορτοκαλί περίγραμμα κοντά στην περιοχή).

4. Εκσυγχρονισμός Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
α. Δυνατότητα ένταξης στην περιοχή δράσεων καινοτόμου αγροτικής παραγωγής, όπως:
(1) Καλλιέργειες χαμηλού υδατικού αποτυπώματος.
(2)Κοινότητες αγροτών (π.χ. αγροτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνική γεωργία).

5. Ανάπτυξη Ζώνης Εργατικής Κατοικίας Πλησίον Βιομηχανικής Περιοχής
α. Να προβλεφθεί ειδική ζώνη κατοικίας εργαζομένων σε κατάλληλο σημείο πλησίον της υφιστάμενης και προτεινόμενης παραγωγικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας (ΠΕΔ), σε επαφή με την περιοχή του Αγίου Θωμά και σε απόσταση ασφαλείας από περιοχές έντονης όχλησης.

β, Η χωροθέτηση να διασφαλίζει:
(1)Ποιότητα διαβίωσης σε καθαρό περιβάλλον, με πρόβλεψη για φύτευση, πράσινο και αποστάσεις από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
(2)Προσβασιμότητα με ήπιες μεταφορές προς τις βιοτεχνικές/βιομηχανικές ζώνες.
(3)Ευκολία ένταξης κοινωνικών υποδομών (παιδικοί σταθμοί, κοινόχρηστοι χώροι, υπηρεσίες πρώτης ανάγκης).

γ. Η ζώνη να ενταχθεί ενδεικτικά στα νοτιοανατολικά του Αγίου Θωμά ή στα ανατολικά της οριοθετημένης περιοχής ΠΕΔ, όπου και μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύνολο σύγχρονων εργατικών κατοικιών σε αρμονία με την αγροτική και φυσική ταυτότητα της περιοχής.

Η παραπάνω πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του Αγίου Θωμά ως μικρού τοπικού πόλου παραγωγής και επιχειρηματικότητας χαμηλής όχλησης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

) ) ) )