NEA

/ / /

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – «Ένα σημαντικό έργο εξοικονόμησης νερού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο Τανάγρας από την Coca Cola»

Το νέο έργο εξοικονόμησης νερού που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, στα πλαίσια του προγράμματος προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» παραδόθηκε στον Δήμο Τανάγρας και την τοπική κοινωνία σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Σχηματάρι, στις 30/11/2023.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Coca-Cola Ελλάδος (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation.

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», μεταφέρει βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόσιμου νερού που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια λίτρα για την τοπική κοινωνία.

Τα οφέλη που αποφέρει το «Zero Drop» είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και συνολικά την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα από το πρόγραμμα επιτυγχάνεται:

  • Εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως
  • Μηδενικές απώλειες νερού και εξοικονόμηση ενέργειας για τη μονάδα επεξεργασίας νερού της Καλλιθέας
  • Σημαντικά οφέλη για τον Δήμο, λόγω μικρότερης κατανάλωσης νερού και ενέργειας για την άντλησή του

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και υπεύθυνη χρήση του νερού στο σπίτι.

Επίσης, εξειδικευμένη ομάδα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές του Δήμου Τανάγρας, σχετικά με τον κύκλο του νερού, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.

Η ειδική εκδήλωση παράδοσης του έργου στον Δήμαρχο, Βασίλη Περγάλια έγινε παρουσία του κ. Γεώργιου Ντασιώτη, Δημάρχου Αλιάρτου- Θεσπιέων και Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε Βοιωτίας, ως εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας Φάνη Σπανού, στελεχών και τεχνικών της εταιρείας Coca Cola και Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) που ανέλυσαν τις μεθόδους, παραμέτρους και τα αποτελέσματα του προγράμματος, όπως: της κας Μαρίας Τζελέπη, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, της κας Αγγελικής Πατρούμπα, Διευθύντριας Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, και του κ. Βαγγέλη Κωνσταντιανού, Εκτελεστικού Γραμματέα, GWP-Med καθώς και δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της Δ.Ε. Τανάγρας.

Για το έργο δήλωσαν μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

¨O  Δήμαρχος Τανάγρας, κος Βασίλης Περγάλιας:

«Το νερό είναι από τα σημαντικότερα αγαθά στον πλανήτη. Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και μεγαλύτερες και καθιστούν απαραίτητη την ορθολογική χρήση του. Μέσω του προγράμματος Zero Drop, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola και του GWP-Med, καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τις απώλειες νερού, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, το σύστημα επανακυκλοφορίας και επαναχρησιμοποίησης του νερού των πλύσεων του Τ.Δ. Καλλιθέας θα συνδράμει τα μέγιστα στην ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά και στην ανάκτηση των 61.000 χαμένων κυβικών μέτρων νερού ετησίως».

¨Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων και Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Βοιωτίας, κος Γεώργιος Ντασιώτης:

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύει σε νέες πρωτοβουλίες και λύσεις για την καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση υδατικών πόρων….. Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, γιατί όλοι έχουμε αντιληφθεί πως είμαστε λίγο πριν την εξάντλησή τους….. στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, οι ιδιωτικές εταιρείες, οφείλουν να παρουσιάζουν τέτοιες δράσεις στις περιοχές από όπου λαμβάνουν οι ίδιες, αξία και εισόδημα και να επιστρέφουν τα ίδια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι δράσεις σας έχουν την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των τοπικών και Περιφερειακών αρχών».

¨Η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, κα Μαρία Τζελέπη:

«Για την Coca-Cola στην Ελλάδα, η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του Νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation), μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε την υδατική επάρκεια των τοπικών κοινωνιών και είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στον Δήμο Τανάγρας, βλέποντας στην πράξη πώς η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα μπορεί να έχει απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε το ανεκτίμητο αυτό αγαθό να είναι πάντα διαθέσιμο σε όλους, καθώς κάθε σταγόνα Νερού είναι πολύτιμη».

¨Η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Αγγελική Πατρούμπα:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στο Σχηματάρι, όπου βρίσκεται η καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, επεκτείνοντας τη στρατηγική μας δέσμευση για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων πέραν της παραγωγικής μας δραστηριότητας, και στην τοπική κοινωνία. Δημιουργούμε και επιστρέφουμε αξία στον τόπο όπου δραστηριοποιούμαστε, απασχολώντας περισσότερους από 400 εργαζόμενους, καλλιεργώντας προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα και προστατεύοντας το οικοσύστημά μας. Μέσα από πρωτοβουλίες που βασίζονται στις συνέργειες και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζουμε με συνέπεια να ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

¨Ο Εκτελεστικός Γραμματέας, GWP-Med, κος Βαγγέλης Κωνσταντιανός:

«Στη βάση μιας αποτελεσματικής σύμπραξης δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, το πρόγραμμα Zero Drop στο Σχηματάρι εφάρμοσε μια καινοτόμα τεχνολογία για την αποτελεσματική ανακύκλωση του νερού στον Δήμο Τανάγρας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, 15% εξοικονόμηση νερού και ως 7% εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα νερού Καλλιθέας, στοιχειοθετούν μια βέλτιστη πρακτική που μπορεί να βρει μιμητές σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα. Καθώς ο Δήμος Τανάγρας υδροδοτείται από το δίκτυο του Μόρνου, που μαζί με τον Εύηνο και τη λίμνη Υλίκης και Μαραθώνα, καλύπτουν τις ανάγκες άνω του 40% του ελληνικού πληθυσμού, η υπεύθυνη αυτή πρακτική έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ολιστικές παρεμβάσεις όπως αυτή, με άξονα τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση νερού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελούν απαραίτητη ασπίδα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε».

Πίνακας αποφάσεων 45ης/2023 τακτικής συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής
Πίνακας αποφάσεων 9ης/2023 τακτικής συνεδρίασης Εκτελεστικής Επιτροπής